Biały cukier = biała śmierć. Zdrowe zamienniki cukru

Jedną z rzeczy, która od wielu lat przyczynia się do coraz większej otyłości i nadwagi wśród ludzkości NIE TYLE JEST TŁUSZCZ, CO WŁAŚNIE BIAŁY CUKIER. Jest to substancja bardzo chętnie dodawana przez producentów żywności do wszelkich produktów spożywczych, aby poprawić ich smak, a nawet uzależnić nas od ich spożycia. Ostatnie badania pokazały, że w niemal 80% produktach w sklepie znajdziemy dodatek białego cukru (przeprowadził je Australijczyk Damon Gameau, a swoje spostrzeżenia przedstawił w filmie i książce „Cały ten cukier”). Cukier znajduje się nie tylko w słodyczach, lodach, płatkach śniadaniowych czy gazowanych napojach. Coraz częściej cukier znajdziemy także w produktach, w których nie przypuszczamy, że są tak duże jego ilości. Są to np. ketchup, gotowe sosy, suszone owoce, jogurty, mieszanki przypraw czy pieczywo. W dzisiejszych czasach cukier jest dodawany niemal wszędzie i bardzo trudno nie przekroczyć jego dziennej, bezpiecznej normy spożycia. Skutki jakie cukier wywiera na nasz organizm są ogromne, a my często nie jesteśmy tego świadomi. Dlatego każdy z nas powinien zminimalizować spożycie białego cukru – który nie bez powodu nazywany jest BIAŁĄ ŚMIERCIĄ.

Jednym z największych problemów jaki występuje po spożyciu cukrów prostych jest szybki skok poziomu cukru we krwi, a następnie gwałtowny jego spadek. Dzieje się tak, ponieważ biały cukier ma bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG 70). Powoduje to uczucie senności, znużenia, rozdrażnienie, spadek poziomu energii oraz BARDZO NAPĘDZA NASZ APETYT! Im więcej cukru jemy tym większą mamy na niego ochotę. Wpadamy w błędne koło, z którego trudno się wydostać.

Cukier uzależnia nas w takim samym stopniu jak kokaina czy heroina poprzez oddziaływanie na nasz mózg!

Kolejnym problemem jest to, że spożywając biały cukier absolutnie nie dostarczamy sobie żadnych potrzebnych nam składników odżywczych. Co gorsza powodujemy szereg reakcji, które przyczyniają się do pogorszenia stanu naszego zdrowia. Spożywając cukier:

  • Prowadzimy do spadku odporności naszego organizmu
  • Zwiększamy prawdopodobieństwo zachorowania na raka
  • Zwiększamy prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2
  • Powodujemy szybkie gromadzenie się tkanki tłuszczowej
  • Przyśpieszamy proces starzenia się skóry
  • Zwiększamy prawdopodobieństwo bezpłodności
  • Pogarszamy stan naszej cery, zwiększenie trądziku

Czym więc zastąpić biały cukier, aby zminimalizować jego szkodliwe działanie, a nawet dostarczyć sobie dodatkowych witamin i minerałów?

W pierwszej kolejności jako ciekawostkę chciałabym Wam przedstawić tabelę, w której zestawiłam kaloryczność poszczególnych zamienników cukru wraz z ich indeksami glikemicznymi (indeks glikemiczny mówi nam, jak bardzo podnosi się poziom cukru we krwi po spożyciu produktu). Od IG 55 zaczyna się już wysoki indeks glikemiczny, czyli gwałtowny skok poziomu cukru.

 

Kalorie / 100g

Indeks glikemiczny

CUKIER

405 kcal

IG 70

Erytrol

30 kcal

IG < 1

Stewia

0 kcal

IG < 1

Ksylitol

240 kcal

IG 7

Miód

320 kcal

IG 50-70

Syrop klonowy

260 kcal

IG 65

Syrop z agawy

310 kcal

IG 30

Cukier kokosowy

381 kcal

IG 35

Cukier trzcinowy

373 kcal

IG 87

 

Gdy już wiemy co ile ma kalorii i jakiego wzrostu poziomu cukru we krwi możemy się spodziewać po spożyciu poszczególnych zamienników, chciałabym krótko przybliżyć Wam każdy zamiennik i jego właściwości odżywcze. Listę ułożyłam w kolejności od najbardziej przeze mnie polecanych zamienników.

  1. Erytrol

Bardzo podobny do bardziej znanego w Polsce ksylitolu. Świetnie nadaje się do pieczenia, słodzenia napojów, przetworów itp. Erytrol zamiera około 3 kcal w łyżeczce więc jest niemalże bezkaloryczny. Jest zupełnie zdrowym słodzikiem, a także podobnie jak ksylitol nie powoduje próchnicy zębów, a nawet jej przeciwdziała. Ze względu na bardzo niski, prawie równy 0 indeks glikemiczny, nie będziemy mieć po jego spożyciu gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, a potem jego nagłego spadku (co ma miejsce np. po spożyciu białego cukru i przyczynia się do wahań i pogorszenia nastroju oraz wzrostu apetytu).

Cena: ok. 30 zł / kilogram

  1. Stewia

Jest ona najmniej kalorycznym zamiennikiem cukru. Liście stewii zawierają ok. 10% glikozydów stewiolowych, które są około 300 razy słodsze niż cukier. Niektórym może przeszkadzać lekko gorzkawy posmak jaki pozostawia stewia. Stewia także jest bezpieczna dla naszego zdrowia, nie powoduje próchnicy zębów, otyłości, nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Znakomicie nadaje się do pieczenia, ponieważ dobrze znosi wysoka temperaturę (do 200 stopni celcjusza) i sprawia, że nasze wypieki są niskokaloryczne. Stewia występuje pod wieloma postaciami, m.in.: proszek, tabletki, liście, a także w płynie. Możecie wybrać tą jaka się u Was najlepiej sprawdzi. Stewie w tabletkach poleca się do słodzenia herbaty czy kawy. Do wypieków lepiej sprawdzi się ta w proszku , bądź płynie.

Cena: ok. 20 zł / 200 g

  1. Ksylitol

Ksylitol staje się ostatnio bardzo popularnym zamiennikiem cukru, posiada też bardzo podobną jak on strukturę białych kryształków. Swoja sławę zawdzięcza mniejszej niż biały cukier liczbie kalorii i niskiemu indeksowi glikemicznemu, czyli po jego spożyciu nie podnosi się gwałtownie poziom glukozy we krwi, jak po spożyciu tradycyjnego cukru. Co więcej ksylitol podnie jak miód wykazuje właściwości prozdrowotne: zmniejsza ryzyko osteoporozy, ma działanie prebiotyczne (ochrania jelita), zapobiega próchnicy zębów oraz różnym infekcjom i grzybicom. Ksylitol często wykorzystywany jest w przepisach na dietetyczne słodkości, ponieważ świetnie nadaje się do pieczenia.

Cena: ok. 30zł / kilogram

  1. Syrop klonowy

Syrop klonowy szczególnie znany i lubiany w Kanadzie. Używa się go tam szczególnie do naleśników, pancakes i innych słodkości oraz słodzenia napojów. Wytwarzany jest z soku z drzew klonu, tradycyjna od lat metodą. Syrop klonowy jest bogaty w mikroelementy, przeciwutleniacze oraz zawiera sporo węglowodanów (polecany sportowcom i osobom aktywnym). Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne oraz przeciwcukrzycowe. Ma mniej kalorii niż tradycyjny w Polsce miód, dlatego może być jego świetnym zamiennikiem. Jednak tak samo jak z miodem, nie polecam przesadzać z syropem klonowym, ponieważ może on podnosić poziom cukru we krwi, ze względu na wysoki indeks glikemiczny (IG 65).

Cena: 20zł / 250 g

  1. Miód

Poza słodkim smakiem posiada także multum właściwości prozdrowotnych. Pomaga między innymi ukoić nasze nerwy, a także obniża ciśnienie krwi, poprawia odporność, pomaga w przeziębeniu. Z uwagi na prozdrowotne właściwości jest bardzo dobrym zamiennikiem cukru. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać go do gorących potraw i napojów, ponieważ wtedy traci swoje właściwości. Z tego też względu słabo nadaje się do wypieków. Dodany do ciast sprawia, że mają one cięższą konsystencję, tracą na puszystości. Polecam dodawać miód do przestudzonej herbaty lub owsianki (rozpuszczać w maksymalnie 40 stopniach). Pamiętajcie jednak, że miód to stosunkowo kaloryczny zamiennik cukru (w jednej łyżeczce znajdziemy 40kcal, 10g węglowodanów). Do wad miodu można także zaliczyć jego stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, który oscyluje w granicach IG50-70, przez co nie do końca nadaje się dla osób odchudzających, a jedynie dla tych, które po prostu chcą odżywiać się zdrowo. Warto także zwracać uwagę na źródło pochodzenia miodu. Bardzo często można spotkać sztucznie wytwarzany miód, o którym nie można powiedzieć, że jest w jakikolwiek sposób zdrowy. 

Cena: ok. 40 zł / litr

  1. Syrop z agawy

Syrop z agawy, który znajdziemy w polskich sklepach (w większości przypadków) składa się z fruktozy, oddzielonej z owocu i rozpuszczonej w wodzie. Nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi (IG30) – pod tym względem jest bardzo dobry dla osób odchudzających się. Jednak ostatnie badania pokazują, że lepiej stosować inne zamienniki cukru, niż syrop z agawy. A to dlatego, że jest produkowany z „wyizolowanej z owocu agawy fruktozy”. Fruktoza, która znajduje się owocach występuje w nich w towarzystwie błonnika. Błonnik pomaga łatwiej i bezpieczniej przyswoić nam cukier z owoców. W tanim syropie z agawy błonnik niestety nie występuje, stąd spożywanie większych ilości syropu z agawy (czystej fruktozy) przyczynia się do otyłości i chorób serca. Dlatego polecam nie tyle zrezygnować z syropu z agawy, co używać go w niewielkich ilościach  i zainwestować w inne bezpieczne zamienniki cukru (ksylitol, stewia…).

Cena: ok. 20zł / 500g

  1. Cukier kokosowy

Jest to najbardziej egzotyczny i ciekawy zmiennik białego cukru. Pochodzi z Azji, gdzie od dawna jest bardzo szeroko stosowany. W Polsce jest na razie dość drogi i ekskluzywny, a przez to rzadko stosowany. Od czasu do czasu warto wprowadzić go do swojej kuchni, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG35, dla porównania IG zwykłego cukru to IG70) oraz zawiera wiele antyoksydantów, aminokwasów, minerałów i witamin. Jego minusem może być niewiele mniejsza liczba kalorii w porównaniu do zwykłego cukru. Polecam stosować głównie jako element dekoracyjny, jako posypka, ponieważ cukier ten ma bardzo ładny bursztynowy kolor i lekko karmelowy smak.

Cena: 40 zł / 500 g

  1. Cukier trzcinowy

Nie polecam stosowania cukru trzcinowego jako zamiennika białego cukru. Dzięki swojemu brązowemu kolorowi i wyższej cenie często odbierany jest przez nas jako zdrowszy. Nic bardziej mylnego. Cukier ten nie jest, ani znacznie mniej kaloryczny, ani nie wykazuje właściwości prozdrowotnych. Jego zaleta może być jedynie ciekawy, karmelowy smak i dekoracyjny wygląd. Jest to taki sam rafinowany cukier jak cukier wytwarzany z buraka, z tą różnicą, że pozyskiwany jest z trzciny, a następnie barwiony melasą. Często cukier ten mylony jest z cukrem nierafinowanym, a przez to mylnie uznawany jako zdrowszy. Więc jeżeli już macie ochotę kupić brązowy cukier, zwróćcie uwagę, aby był to cukier brązowy nierafinowany. 

Cena: ok. 7zł / 500g

 

Follow my blog with Bloglovin

One thought on “Biały cukier = biała śmierć. Zdrowe zamienniki cukru

  • 17 maja 2016 at 14:38
    Permalink

    Biały cukier to zabójca. Już dawno przerzuciłem się na syrop klonowy i miód, teraz spróbuję erytrol, mam nadzieję, że moje odchudzanie będzie jeszcze bardziej efektywne! Pozdrawiam Cię 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *