Superfoods – dlaczego są takie wyjątkowe. Zamienniki

Superfoods – zapewne nie raz słyszeliście to wyrażenie. Od kilku lat, gdy zdrowy tryb życia staje się coraz bardziej popularny, sławę zyskują także coraz to nowsze produkty spożywcze. Wszystkie są oczywiście bardzoooo zdrowe i w pełni zasłużyły sobie na uznanie, nie mniej jednak wysoka jakość promowanych „superfoods” często idzie także w parze z ich wysoką ceną. Istnieją jednak produkty równie korzystnie oddziałujące na nasze zdrowie jednak dużo tańsze i łatwiej dostępne. Chciałabym podzielić się z Wami moją subiektywną listą najpopularniejszych „superfoods”  ostatnich kilku lat i ich tańszymi zamiennikami, które od dawna stosuję. Mam nadzieję, że zainspiruję Was do sięgnięcia przynajmniej po kilka superfoods lub ich zamienników oraz przeanalizowania czy w Waszej diecie znajdują się już te bardzo zdrowe produkty.
  1. Nasiona chia (szałwia hiszpańska) – te małe nasionka używane są przede wszystkim jako dodatek do koktajli lub jako składnik puddingu, najczęściej przygotowanego na mleku kokosowym. Cenione przede wszystkim za zawartość kwasów Omega-3. Poza zdrowymi tłuszczami, zawierają także wysokiej jakości białko. W tych drobnych nasionach znajdziemy także przeciwutleniacze, błonnik, a także mikroelementy takie jak wapń, magnez i fosfor. Ze względu na zawartość wapnia polecane osobom wykluczającym z diety nabiał. Zaleca się jednak nie spożywać więcej niż 2 łyzki (15g) nasion dziennie.

Tańszy zamiennik: siemię lniane (większa zawartość zdrowych kwasów Omega-3, duża zawartość przeciwutleniaczy, poprawia perystaltykę jelit)

  1. Spirulina jest to alga zalecana przede wszystkim wegetarianom z uwagi na bardzo dużą zawartość białka oraz aminokwasów. Zawiera ona także magnez oraz większe ilości żelaza niż mięso.  Spirulina to także skarbnica wartości odżywczych. Swoje wszechstronne działanie zawdzięcza zawartości kwasu gamma-linolenowego, który jest rzadko spotykany, a pomaga m.in. w zmniejszaniu stanów zapalnych, wzmacnia układ immunologiczny, łagodzi objawy PMS (napięcia przedmiesiączkowego), obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega powstawaniu zakrzepów. Ze względu na swoje działanie antyzakrzepowe, spirulina polecana jest kobietom przyjmującym tabletki antykoncepcyjne oraz osobom palącym papierosy.

Tańszy zamiennik: zielone warzywa: szpinak, natka pietruszki, brokuły (zawierają chlorofil , kwas foliowy, żelazo)

  1. Quinoa (komosa ryżowa) – jest wartościowym źródłem zarówno węglowodanów złożonych jak i pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. To wyjątkowe ziarno zawiera wiele witamin i składników mineralnych (magnez!, fosfor, potas), a także antyoksydantów (co wyróżnia komosę ryżową na tle innych zbóż. Quinoa idealnie nadaje się jako podstawa sałatek czy dodatek do zup lub jako zamiennik kasz, ziemniaków, makaronów czy ryżu. Komosa ryżowa jest także źródłem błonnika, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dzięki czemu zalecana jest osobom chorym na cukrzycę. Co więcej quinoa nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana na diecie bezglutenowej czy przez osoby chore na celiakię.

Tańszy zamiennik: kasza gryczana niepalona (zawiera równie dużo białka, świetne źródło magnezu, bezglutenowa)

  1. Jagody goiw Polsce te owoce występują najczęściej w postaci suszonej. Chociaż są bardzo małe, zawierają przeogromną ilość składników odżywczych, przez co często nazywane są najzdrowszym owocem świata. Swą sławę zawdzięczają sporej ilości antyoksydantów, 18-stu aminokwasom, witaminom (wit. C!), zdrowym nienasyconym kwasom tłuszczowym oraz składnikom mineralnym takim jak żelazo, wapń, cynk, selen. Co więcej uważa się, że owoce te wspomagają odchudzanie głównie dzięki dużej zawartości błonnika.

Tańszy zamiennik: żurawina, najlepiej świeża, ewentualnie suszone bez cukru (źródło przeciwutleniaczy, witaminy C, błonnika)

  1. Młody jęczmień – występuje najczęściej w postaci sproszkowanej. Zanim trafi do nas jako suplement diety, rośnie w postaci trawy o intensywnym zielonym kolorze. Zawiera ogromne ilości potasu, wapnia, magnezu i żelaza, witaminy C,E,B oraz beta-karoten i kwas foliowy. Jego skład zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni, przeciwdziała anemii, wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, a także działa przeciwstarzeniowo, dzięki pobudzaniu produkcji włókien kolagenowych. Młody jęczmień swój zielony kolor zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu, który działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, wzmacnia i pobudza. Młody jęczmień standardowo spożywa się zmieszany z wodą. Jednak ze względu na jego wyrazisty „trawiasty” smak polecam używać go do koktajli owocowo-warzywnych aby zneutralizować lub zamaskować jego smak i cieszyć się jego prozdrowotnymi właściwościami.

Tańszy zamiennik: szpinak (chlorofil, beta-karoten, kwas foliowy!, żelazo, magnez)

  1. Surowe ziarna kakaowca – od zwykłego kakao różnią się tym, że nie są ani palone ani prażone, co nie pozbawia ich właściwości antyoksydacyjnych (przeciwstarzeniowych). Jako niewątpliwą zaletę zarówno dla sportowców jak i ludzi żyjących w pędzie, stresie można wymienić największą zawartość magnezu w surowym kakao. Surowe kakao zawiera także związki odpowiedzialne za dobry humor i uwalnianie endorfin. Mowa tu o fenyloetylaminie, która produkowana jest przez nasz organizm gdy jesteśmy zakochani.

Tańszy zamiennik: wysokiej jakości czekolada, najlepiej 90% kakao (magnez, potas, żelazo, flawonoidy!)

  1. Amarantus – ostatnio bardzo modny (nazywany zbożem XXI wieku), nie mniej jednak na swą sławę zasłużyło zawartością wartości odżywczych. Amarantus występuje w postaci ziaren przeznaczonych do gotowania , w formie poppingu, który można bez żadnej obróbki dodać np. do muesli czy owsianki oraz zmielony na mąkę . Charakteryzuje się dużą zawartością żelaza, wapnia, magnezu oraz białka dzięki czemu świetnia sprawdzi się w diecie wegetarian. Co więcej amarantus nie zawiera glutenu, więc wskazany jest osobm cierpiącym na celiakię. To zboże to także źródło błonnika, tak ważnego podczas odchudzania czy w diecie cukrzyków oraz osób z wysokim cholesterolem.

Tańszy zamiennik:  otręby owsiane (magnez, żelazo, błonnik!, nie zawiera glutenu)

 

Follow my blog with Bloglovin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *